FAQ

Wat zijn de ‘kosten koper’?

Onder de kosten koper vallen alle bijkomende kosten voor de aanschaf van een woning. Vroeger mocht je deze kosten meefinancieren in de hypotheek, dit is tegenwoordig niet meer mogelijk. Welke kosten zijn dit dan? Denk hierbij aan: overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), NHG kosten (0,6% van de koopsom) kosten voor het afsluiten van de hypotheek, taxatiekosten en notaris kosten. Alle kosten die betrekking hebben op de aanvraag voor de hypotheek zijn aftrekbaar van de belasting. Kosten voor de woning, zoals overdrachtsbelasting zijn niet aftrekbaar!

Hoeveel eigen geld moet ik hebben om een hypotheek te kunnen aanvragen?

Het is vanaf 1 januari 2018 niet meer mogelijk om de kosten koper mee te financieren. Daardoor heb je nu altijd eigen geld nodig als je een huis wilt kopen. Denk hierbij aan een bedrag van rond de 4-6 procent van de koopsom.

Kan ik zonder een vast contract toch een hypotheek krijgen?

Er zijn zeker mogelijkheden om ook zonder vast contract een hypotheek te krijgen. De eerste mogelijkheid is een intentieverklaring. Hiermee geeft de werkgever te kennen dat er bij afloop van het jaarcontract onvoorwaardelijk een vast contract zal worden aangeboden. De bank ziet dit dan als vast contract.

Krijg je geen intentieverklaring? Maar heb je wel een jaarcontract? Als je langer dan twee jaar bij dezelfde werkgever werkt kun je gebruik maken van het UWV-verzekeringsbericht. Hiermee wordt dan je jaar inkomen bepaald. Werk je niet twee jaar bij dezelfde werkgever of heb je een nul-uren contract? Dan wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan de flexwerker die werkzaam is via een uitzendbureau. Voor deze doelgroep bestaat er een zogenaamde perspectiefverklaring.

Kan ik een hypotheek krijgen met een uitkering?

Dit verschilt sterk per type uitkering, het belangrijkste is dat het geen tijdelijke uitkering is. Dus een WW-uitkering is bijvoorbeeld van tijdelijke aard. Met een WW-uitkering kun je dus geen hypotheek krijgen.

De IVA-uitkering is wel vast en op basis van deze uitkering is het dan ook mogelijk om een hypotheek te krijgen. Hetzelfde geldt voor de Wajong-uitkering, alleen is deze uitkering nogal afhankelijk van de persoonlijke situatie. Dus de hoogte van de hypotheek kan sterk verschillen per individu.

Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Ja hoor dit is mogelijk, alleen wordt de BKR-registratie meegenomen in de toetsing voor de hoogte van de hypotheek. In de praktijk kan dit betekenen dat je forst minder kunt lenen. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarom is het belangrijk om je hierover persoonlijk te laten informeren.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek wordt ook de volledige hypotheek afbetaald binnen 30 jaar. Hier wordt echter geen vast bedrag van de rekening geïncasseerd. Bij aanvang zijn de lasten hoger, maar na ongeveer 17 jaar zijn de maandlasten lager dan bij een annuïteiten hypotheek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij deze vorm wordt er, zolang de rente vast staat, een vast maandelijks bedrag van de rekening afgeschreven. In dit bedrag zitten rente en aflossing en binnen 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost.

Kan ik beide hypotheekvormen combineren?

Ja hoor dat kan! Een combinatie van de twee vormen kan interessant zijn. In zo’n geval kan er voor 60% van het leenbedrag een annuïteiten hypotheek gesloten worden en voor 40% een lineaire hypotheek. Een kenmerk van deze combinatie is dat de woonlasten na belastingaftrek vrijwel gelijk blijven gedurende de looptijd. 

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Het woord zegt het eigenlijk al. Bij een aflossingsvrije los je niets af maar betaal je alleen rente over de hoogte van de hypotheek. Vaak wordt hiervoor gekozen om de maandlasten zo laag mogelijk te houden. Het risico is natuurlijk dat je als je je huis verkoopt een restschuld overhoudt omdat de hoogte van de hypotheek niet lager wordt.

Wat is een bankspaarhypotheek?

Bij deze hypotheekvorm wordt er geld op een geblokkeerde bankspaarrekening gestort. Aan het einde van de looptijd komt dit geld vrij om de hypotheekschuld af te lossen. De hypotheekschuld blijft dus gelijk tot het einde van de looptijd en de rente over een eigenwoningschuld is aftrekbaar. Daarom is er bij deze hypotheekvorm sprake van de maximale hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd. Deze hypotheekvorm mag bij nieuwe hypotheken niet meer afgesloten worden.

wat is een Spaarhypotheek?

Ook met een spaarhypotheek wordt er tijdens de looptijd niets afgelost, waardoor dit gunstig is voor de hypotheekrenteaftrek. Aan het einde van de looptijd komt de spaarverzekering tot uitkering en wordt de hypotheek ingelost. Bij deze vorm is de te betalen rente gelijk aan de te ontvangen rente. Dus als de rente stijgt, dan zal de inleg dalen. Een voordeel hiervan is dat maandlasten minder beïnvloed worden door renteschommelingen. Deze hypotheekvorm mag bij nieuwe hypotheken niet meer worden afgesloten.

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij deze vorm wordt er via een beleggersrekening geld ingelegd. Zoals de naam al doet vermoeden is er geen zekerheid over het op te bouwen bedrag. Er is wel veel vrijheid, maar de waarde kan fluctueren en daardoor is er geen garantie dat de hypotheek aan het einde van de looptijd wordt ingelost. Ook hierbij geldt dat de schuld gelijk blijft. Daardoor is, zolang er recht op is, sprake van de maximale hypotheekrenteaftrek. Een nadeel is dat het opgebouwde vermogen in Box 3 wordt belast. Deze hypotheekvorm mag bij nieuwe hypotheken niet meer worden afgesloten.

Wat is een levenshypotheek?

Dit is een hypotheekvorm waarbij sommige mensen zich afvragen of het geen woekerpolis betreft. De uitkering van de kapitaalverzekering vindt plaats aan het einde van de looptijd. Hierdoor geniet je maximale renteaftrek.
Onder voorwaarden valt de verzekering in Box 1, hierdoor hoef je geen vermogensrendementsheffing over de waarde te betalen. Het uiteindelijke rendement is afhankelijk van het beleggingsresultaat en de kostenstructuur. Deze hypotheekvorm mag bij nieuwe hypotheken niet meer worden afgesloten.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een vangnet als je door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van jouw huis. Dit is voor veel huizenkopers vaak niet de hoofdreden om voor NHG te kiezen. Omdat het risico voor de bank lager is, er is immers een vangnet voor het geval je de hypotheek niet kunt betalen, geven ze op een hypotheek met NHG een lagere rente percentage. Aan NHG zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag de maximale koopsom niet hoger zijn dan 405.000,- en moet de volledige hypotheek worden afgelost (lineair of annuitaïr). Verder moet er 0,6% van de koopsom betaald worden aan NHG-kosten. Maar deze kosten heb je, door de lagere rente, vaak snel weer terugverdiend.