Lineaire hypotheek

Waarom een lineaire hypotheek?

Vaak wordt gekozen voor een annuïteitenhypotheek, terwijl je met een lineaire hypotheek goedkoper uit bent.

Voorbeeld:

Je leent €100.000,- tegen een rente van 4%. Na 30 jaar zijn de bruto lasten bij de lineaire hypotheek € 162.280. Leen je tegen de zelfde voorwaarden maar dan met een annuïteitenhypotheek, dan is de bruto last over 30 jaar € 173.984. Het verschil? de lineaire hypotheek is €11.704 goedkoper over 30 jaar.

Als we naar het fiscale voordeel kijken en dan kijken naar de totale kosten van een annuïteiten hypotheek en lineaire hypotheek, dan kost De lineaire hypotheek netto € 147.094  en de annuïteiten hypotheek € 154.476 . Dan is de lineaire hypotheek nog steeds €7.382 goedkoper over 30 jaar.

Waarom heeft de lineaire hypotheek dan meestal niet de voorkeur?

Een lineaire hypotheek wordt vaak niet gekozen vanwege de maandlasten. Een lineaire hypotheek heeft bij aanvang hogere maandlasten. Als we uitgaan van het voorbeeld hierboven, dan heeft een lineaire hypotheek een aanvangslast van bruto € 617 per maand, terwijl de annuïteitenhypotheek uitkomt op € 477 per maand. Dit verschil lijkt niet groot, maar vergelijk dit met de gemiddelde koopsom van ongeveer €400.000. Dan is een lineaire hypotheek € 560 per maand duurder.

Rente neemt over tijd af; hypotheek blijft gelijk

Wanneer wordt een lineaire hypotheek goedkoper per maand dan een annuïteiten hypotheek?

Ongeveer na 15 jaar wordt een lineaire hypotheek goedkoper per maand in vergelijking met een annuïteitenhypotheek. Het kan ook minder lang zijn, maar dat hangt af van je persoonlijke situatie.

Heb je bij een lineaire hypotheek minder fiscaal voordeel?

Met een lineaire hypotheek los je sneller schulden af. Daarom heb je minder fiscaal voordeel in vergelijking met een annuïteitenhypotheek. Toch blijft de lineaire hypotheek onder aan de streep het goedkoopst. De betaalbaarheid van de hypotheek (nu en in de toekomst) is een van de belangrijkste onderdelen van het hypotheekadvies. Daarom kiezen veel mensen niet voor een lineaire hypotheek. Mede omdat het netto inkomen stijgt, merken mensen weinig van de stijgende netto lasten bij een annuïteiten hypotheek. Dit hangt wel af van in welke mate jouw inkomsten stijgen en wat de inflatie doet.

Welke vorm bij jou past hangt van je situatie af. Wist je dat er als starter trouwens 5(!) verschillende hypotheekvormen zijn waar je uit kan kiezen?

Past een lineaire of een annuïteitenhypotheek beter bij mij?

Dat hangt van jouw persoonlijke situatie af. We denken graag met je mee! Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Benieuwd naar huizen voordat ze op Funda staan? Bekijk de mogelijkheden.